top of page
Search

Čuti in učenje: SPOZNAJTE SVOJ PREVLADUJOČ ZAZNAVNI KANAL

Updated: Jun 7, 2023

Ljudje sprejemamo, kodiramo in shranjujemo informacije iz okolja s pomočjo vida, sluha, tipa, okusa in vonja – VAKOG (ang. visual, auditory, kinaestethic, olfactory, gustatory). Vsaka misel ali spomin je le kombinacija zapomnjenih slik, besed, občutkov, vonjev ali okusov. V zahodni civilizaciji večino informacij posredujemo in sprejemamo s pomočjo treh – vid, sluh, tip – VAK. Taki načini sprejemanja, shranjevanja in kodiranja podatkov v možganih se v NLP imenujejo zaznavni sistemi ali kanali. Do približno 12. leta starosti razvijemo svoj prednostni zaznavni kanal, po katerem najraje sprejemamo informacije in jim tudi najbolj zaupamo. Nekateri informacije raje vidijo, drugi slišijo in tretji občutijo – vizualci, avditivci, kinesteti. Ljudje, ki imajo dobro razvite vse tri zaznavne kanale in brez težav preklapljajo med njimi, so pri svojem delu in učenju uspešnejši, saj znajo posredovati informacije na vse tri načine, obenem pa se lažje prilagodijo komunikaciji drugih. Zato je v življenju dobro razvijati vse tri.


Prepoznavanje lastnega načina razmišljanja in načina razmišljanja sogovornika pa nam pomaga bolj učinkovito komunicirati, sodelovati in se učiti.


SPOZNAJ SVOJ PREVLADUJOČI ZAZNAVNI KANAL

Pred vami je vprašalnik, ki vam bo pomagal prepoznati vaš prevladujoč zaznavni kanal.



Na naših delavnicah izveste več o načinih prepoznavanja zaznavnih tipov, njihovih značilnostih, prilagajanju komunikacije posameznemu tipu, o učinkovitih načinih učenja, ki sodijo k različnim tipom, ter o tem, kako razvijati vse tri.




Comments


bottom of page